Dečija stomatologija

Učiti svoje dete znanju, ne treba silom, nego igromDeca su posebni pacijenti i traže posebne metode rada

Zašto je poseban odnos sa decom važan

Sasvim mala deca već po svojoj prirodi su plašljiva i nepoverljiva. Najbolji način dase spreči formiranje straha kod dece je započeti sa preventivnim programomo dmah po nicanju zuba. Dete dolazi u ordinaciju da se igra, upoznaje sa ambijentom i instrumentima, a pošto intervencije nisu bolne celokupna situacija postaje za njega zanimljiva i rado je prihvata.

Često je potrebno da se u prvih nekoliko poseta ne uradi nijedna stomatološka intervencija. Dobra komunikacija između stomatologa i malog pacijenta je neophodna zaprimenjivanje bilo koje stomatološke intervencije. Da bi se on ostvariopotrebno je vreme, upornost i blagonaklonost.

Obučavamo ih da pravilnoperu zube i motivišemo  za sledeću posetustomatologu, a roditeljima dajemo korisne savete o ishrani, oralnoj higijeni izdravlju zuba njihovih mališana.

Savetiza roditelje

  • Neka budu odmorni i naspavani pre dolaska u ordinaciju
  • Neka jedu, operite im zubiće i preskočite slatkiše pre dolaska
  • Razgovarajte sa Vašomdecom, budite pozitivni, neka to bude zanimljivo iskustvo
  • Ako je dete uznemireno,budite na strani stomatologa i pomožite im da ostvare komunikaciju
  • Kod kuće mu pričajte kolikoje bitno da ima zdrave zube i vodi računa o njima
  • Svešto Vas zanima, pitajte nas, možete nas uvek pozvati

Ako neuspemo da se sprijateljimo iz prvog puta sa Vašim detetom, ako bude plakalo iodbijalo saradnju, ne brinite, to je sve normalno i svakog puta će biti svelakše, prijatnije i zanimljivije, a Vaše dete će imati zdrave zube i zavolećenas, u to smo sigurni!