Protetika

Problem otežane funkcija žvakanja izazvana nedostatkom zuba moguće sanirati dentalnim protetičkim metodima

Krunice

Zub Vam je previše oštećen i potrebno je napraviti krunicu koja bi ga zaštitila ili ulepšala? Želite da promenite estetiku Vašeg osmeha, ali niste kandidat za fasete? Neophodno je poboljšati funkciju i rekonstruisati zagrižaj?

Sve ovo se može postići zubnim krunicama (navlakama) ili mostovima. Možemo promeniti veličinu, oblik, položaj i boju Vaših zuba i nadoknaditi zube koji nedostaju.

Opis intervencije

Snaga i čvrstoća zubnih krunica čine ih idealnom nadoknadom kada je:

 • Zaštiti zub komeje izvađen živac, jer postaje krt i sklon pucanju.
 • Zaštiti i rekonstruisati polomljen zub.
 • Zaštiti zub koji ima preveliku plombu i koja često ispada ili puca.
 • Nadoknaditi zub koji je potrošen ili nedostaje.

Ovako rekonstruisan zub će trajati duže, a nestaće osetljivost i ostale neprijatnosti, ako ste ih imali zbog potrošenosti, preloma ili dotrajale velike plombe, koja je usput zbog lošeg kontakta sa susednim zubima prouzrokovala nastajanje džepa. Naravno biće unaprađena i estetika.

Prva poseta - 1h

U lokalnoj anesteziji, bezbolno, pripremamo vaše zube. Brusimo sve površine kako bismo obezbedili prostor za materjal od kog je izrađena svaka krunica. Uzimamo precizne otiske pripremljenih zuba i desni i istovremeno pravimo privremene krune sa kojima možete normalno funkcionisati do izrade defintivnih krunica. Privremene krune štite preparisani zub i pričvšćene su privremenim cementom, ako se slučajno rascementiraju, vratite ih slobodno u poziciju do sledećeg viđanja ili nas pozovite što pre kako bismo ih vratili i cementirali na svoje mesto.

Druga poseta - 30min

Nakon dva dana kada probamo osnove krunica i proveravamo naleganje i preciznost, detektujemo precizno Vaš zagrižaj i diskutujemo o mogućoj estetici, boji, obliku. Nakon vraćanja privremenih kruna slobodni ste do naredne finalne posete.

Treća poseta - 30min

Nakon dva dana kada probamo završene krunice i proveravamo estetiku, fonetiku izagrižaj, te korigujemo sve odmah ako je neophodno i tada možemo pristupiti cementiranju krunica i mostova. Po želji ako je neophodno cement može biti privremeni, koji se lako uklanja, pa pacijent može proveriti urađene zube i probati ih nekoliko dana kako bise uverio da je sve baš onako kako je želeo. Tada je neophodna dodatna poseta kako bi se privremeni cement zamenio za definitivni, ili da bi se odradile korekcije ako je neophodno. Nekada je potrebno ojačati koren postavljanjem fiberglas vlakana ili metalnog kočićakoji se zove nadogradnja na koju se kasnije postavlja krunica. Postoje krunice sa metalnom osnovom i keramikom preko nje metalokeramičke krunice i sa osnovom od cirkonije i keramikom preko bezmetalne krunice. Mićemo Vas posavetovati i pomoći pri izboru kako bi se omogućio najbolji mogući rezultat.

Keramički mostovi

Ako Vam nedostaje zub ili više njih, a iz medicinskih ili nekih dugih razloga niste kandidat za implante, lako i jednostavno možemo izraditi most na preostalim zubima i njime nadoknaditi zube koji nedostaju.

Još jedan način za nadoknađivanje zuba koji nedostaju je izrada mosta sa jednim ilidva zuba između (međučlanovi), koji će popuniti prostor između zuba (nosača),nadoknađujući zube koji nedostaju. Moguće je napraviti most od keramike ili keramike na metalu. Mostovima se može rešiti problem nedostatka jednog ili više zuba kod pacijenata, kod kojih nije moguće postaviti implante.

Opis intervencije

Vi ste kandidat za most ako ste:

 • Zaštiti zub kome je izvađen živac, jer postaje krt i sklon pucanju.
 • Zaštiti i rekonstruisati polomljen zub.
 • Zaštiti zub koji ima preveliku plombu i kojačesto ispada ili puca.
 • Nadoknaditi zub koji je potrošen ili nedostaje.

Ovako rekonstruisan zub će trajati duže, a nestaće osetljivost i ostale neprijatnosti, ako ste ih imali zbog potrošenosti, preloma ili dotrajale velike plombe, koja je usput zbog lošeg kontakta sa susednim zubima prouzrokovala nastajanje džepa. Naravno biće unaprađena i estetika.

Prva poseta - 1h

Priprema zuba 2h. Pripremamo susedne zube, buduće nosače mosta, bezbolno u lokalnoj anesteziji. Posebnu pažnju ćemo obratiti na način pripreme uz očuvanje zdravog zubnog tkiva i vitalnosti zubnog nerva. Tada ćemo uzeti i precizan otisak i izraditi privremene – plastične krune koje će Vam štititi zube i omogućiti Vam ishranu i normalno funkcionisanje do izrade mosta.

Druga poseta - 30min

Proba 30 minuta. Konstrukcije bilo od cirkona ili metala neophodno je postaviti da bi se proverila stabilnosti preciznost rada, a tada ćemo i odrediti definitivnu boju budućih kruna kako bi se neprimetno uklopile u postojeći zubni niz.

Treća poseta - 1h

Predaja 1 sat. Sada već imamo gotov proizvod, koji sa ili bez minimalne korekcije možemo cementirati i time se radzavršava. Objasnićemo Vam i kako da održavate higijenu i da čistite zone između zuba.

Inleji i Onleji

Ako imate polomljen deo zuba ili imate loša iskustva sa plombama koje pucaju ili ispadaju, tada je dobra ideja razmisliti o ugradnji inleja ili onleja.

Inleji su keramičke plombe koje su savršeno precizno nadoknadjuju deo zuba koji nedostaje i veoma su dobra alternativa umesto keramičke krunice. Kada je deo zuba koji nedostaje veći, onda je neophodan onlej.

Opis intervencije

Kada je idealno koristiti Inlejn i Onlej

U Dental Corner Esthetics ordinaciji se trudimo da svaki materijal pravilno i svrsishodno upotrebljavamo. Kada je zub oštećen usled karijesa ili je izvađen nerv obično nedostaje veći deo koji bi trebalo nadoknaditi.

Da bi to bilo dugotrajno i estetski prihvatljivo uradićemo keramički inlej ili onlej i time izbeći pucanje i ispadanje plombe, ali i obezbediti neophodnu čvrstinu zuba i omogućiti šansu za opstanak.

Prva poseta - 1h

U trajanju od jednog sata, kada pripremamo Vaš zub, slično kao za klasičnu plombu i zatim uzimamo otisak, digitalno ili klasično.

Druga poseta - 30min

Nakon 24 sata kada imamo spreman keramički inlej za Vas i cementiramo ga na preparisano ležište u zubu. 30 minuta.

Naš tim, Dental Corner Esthetics ordinacija, stojimo Vam na raspolaganju u vezi bilo kakvih pitanja i nedoumica u vezi inleja onleja. Ako Vas interesuju keramički viniri, fasete za zube ili pak krunice i mostovi. Ne čekajte i zakažite Vaš termin u našoj ordinaciji na Vračaru.

Proteze

Parcijalne ili totalne proteze, rezervisane su uglavnom za najstarije sugrađane koji nemaju uslova za bilo kakvu drugu nadoknadu zuba koji im nedostaju, najčešće svih.

Sve češće je primena proteza kao međufaza tokom ugradnje implantata, kao privremeni rad tokom njihovog srastanja u kosti. Često se i ovakva jedna privremena totalna proteza može lako adaptirati i povezati na tek ugrađene implante i time omogućiti fiksni privremeni rad u isto vreme pomažući srastanje implantata.

Opis intervencije

Vi ste kandidat za most ako ste:

 • Uzimanje prvih otisaka, za izradu individualne kašike, najčešće 30 minuta.
 • Uz imanje preciznog, funkcionalnog otisaka, pomoću individualne kašike i određivanjevisine zagrižaja. 1 sat.
 • Estetskaproba zuba, boje, položaja, veličine i finalno podešavanje 30 minuta
 • Predaja gotovih protezabez ili uz manje korekcije. 30 minuta