Ne dopada Vam se kako izgleda fiksna proteza za ispravljanje zuba?

Želite da ispravite nepravilnosti u zubnom nizu u kraćem vremenskom periodu? Providne proteze su idealno rešenje za Vas!

Prednosti providnih proteza

  • Nevidljive su i estetski prihvatljivije
  • Lakše je održavanje oralne higijene
  • Jednostavno se skidaju i stavljaju

Šta su providne proteze?

Folije (alajneri) su dizajnirane da isprave lakše, srednje teške ortodontske slučajeve.

Koriste se i nakon nošenja fiksne proteze kako se zubi ne bi vratili u prethodni, nepravilan položaj. Funkcionišu po istom principu kao i fiksne proteze, vrše blag pritisak koji postepeno pomera zube.

Nakon pregleda i uzimanja otiska vrši se kompjuterska analiza, simulacija pomeranja zuba pomoću posebnog softvera. Na osnovu toga saznajemo koliko folija je potrebno za ispravljanje zuba. Terapija se sastoji od seta alajnera, svaki alajner se nosi po mesec dana.

Preporučuje se nošenje oko 20h dnevno. Dužina terapije zavisi od neophodnog broja folija.

1. Kako izgleda tretman folijama?

Prvenstveno, treba zakazati pregled na kome ćete se sa svojim stomatologom posavetovati oko svih pojedinosti vezanih za tretman ispravljanja zuba. Nakon toga se radi 3D analiza Vaših zuba i određuje tempo i izgled samog tretmana. Uz pomoć ove analize pacijent ima priliku da pogleda softversko rešenje ispravljanja zuba.

2. Da li mogu unapred da vidim kakvi  će rezultati biti?

Da. Na osnovu otiska vilice možemo izraditi model kako izgleda sada i drugi model kako će izgledati na kraju terapije. To je vizuelizacija izrađena od plastike gde se može videti šta se očekuje od terapije. Softver tačno odredi koliko folija je neophodno da nosite kako biste postigli željeni efekat. Svaka folija može da pomeri do 0.25 do 0.33 milmetara zuba, te se u skladu sa tim i određuje njihov broj.

3. Da li je bolno?

Nošenje folija je lako i bezbolno. Možda ćete osetiti jači pritisak tokom prvih dan,dva, nakon toga se navikavate i pritisak se smanjuje.

4. Koliko traje tretman/terapija?

U većini slučajeva tretman traje 3-9 meseci. Za najbolje rezultate morate biti maksimalno posvećeni planu terapije što znači da se alajner nosi onoliko koliko odredi stomatolog. Za rezultate, potrebno je nositi alajner minimum 18-20h sati dnevno.

5. Koliko to košta?

Na osnovu pregleda i dobijenog izveštaja, kompletne analize, određuje se plan terapije odnosno broj folija (setova) koje treba nositi i na osnovu toga saznajemo tačnu cenu ove terapije.

6. Skidam ih kada jedem i da li su lake za održavanje?

Apsolutno, to je to jedna od prednosti ove proteze. Perete ih sačetkicom za zube i mlakom vodom. Pacijenti koji nose fiksni ortodontski aparat često izbegavaju da jedu određene namirnice zbog toga što se lako zavuku između bravica i žica. Kod nevidljivih folija, ovaj problem ne postoji jer svakako morate da ih skinete prilikom jela.

7. Šta se dešava ako izgubim foliju?

Ceo plan terapije je sačuvan u kompjuteru, svaka folija ima svoj broj i naši zubni tehničari će izraditi novu foliju.

Galerija radova